Počinje izgradnja Inovacionog distrikta u Kragujevcu

Bez autora
Feb 25 2024

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da će novi prostor Inovacionog distrikta u Kragujevcu doprineti još boljem imidžu Srbije u svetu i biti važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost.

Premijerka, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, predsednik Privremenog organa grada Kragujevca Nikola Dašić i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović su simboličnim pritiskom na tastere, ispred upravne zgrade Centra za strna žita, položili kamen temeljac za izgradnju ovog distrikta.

Brnabić je istakla da je pomenuti projekat pokrenula Vlada Srbije u cilju unapređenja digitalizacije zemlje, i ocenila da njegova izgradnja predstavlja odličnu referencu za Srbiju.

Nakon izgradnje Data centra po najvišim standardima, počele su da dolaze kompanije, kao što su „Oracle“, „IBM“, „Huawei“, koje su odlučile da svoje podatke čuvaju kod nas. Zatim smo završili i drugu fazu Data centra za sve naše bezbednosne službe i prvi put u istoriji Srbije na siguran i bezbedan način čuvamo njihove, ali i podatke svih naših građana, ukazala je premijerka.

Jovanović je u ime Vlade Srbije potpisao tri memoranduma o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije „Toshiba“, holandske firme „AET“ i domaće banke „Poštanska štedionica“, koje će među prvim komercijalnim korisnicima početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta.

Jovanović je rekao da je ovo veoma značajan dan za digitalizaciju i inovacije koje Srbija želi da unapređuje.

Državni Data centar, kako je ukazao, predstavlja simbol digitalizacije u Srbiji, a novi prostor Inovacionog distrikta predstavljaće jedinstveni prostor u regionu, na čijem su idejnom rešenju radili predstavnici naučne zajednice.

On je rekao da je veoma ponosan na veliki tim iz Beograda i Kragujevca koji sa nestrpljenjem čeka da počne realizacija ovog velikog projekta koji menja izgled, snagu i poziciju srca Šumadije.

Inovacioni distrikt će se graditi u fazama i prostiraće se na više od četiri hektara, sa ukupno 62 hiljade kvadrata i 23 hiljade kvadratnih metara garažnog prostora.

U okviru prve faze biće izgrađeno 4.700 kvadratnih metara poslovnog prostora, kao i garaža od 10 hiljada kvadrata.

Pored postojeća dva objekta Data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, Inovacioni distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni digitalni centar namenjen članovima IT zajednice, a biće otvoren i za građane i posetioce, kojima će pružati brojne sadržaje.

Prvi objekat koji će se graditi služiće i kao kancelarijski prostor zaposlenih u IT kompanijama, koje već zakupljuju prostor u Državnom Data centru u Kragujevcu.

U okviru novog objekta nalaziće se i „Smart city centar“ za razvoj pametnih energetskih sistema i umrežavanje pametne infrastrukture, zatim Centar za promociju digitalizacije, deo za bioinformatiku i bioinženjering, kao i prostor za obuku studenata.

Posebno mesto u okviru Inovacionog distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

Zgrada nekadašnjeg Centra za strna žita, koja postoji na ovom prostoru više od 75 godina, biće rekonstruisana i sačuvana kao istorijsko i industrijsko nasleđe i predstavljaće glavni ulaz u prostor novog Inovacionog distrikta.

U Inovacionom distriktu biće izgrađen i peti Naučno-tehnološki park u Srbiji, koji će obezbediti nova radna mesta za inženjere i programere iz Kragujevca i okoline.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik